zaterdag 22 november 2014

Dag 7:
Na het klassieke ontbijt gaan we richting Dario. Hier krijgen we de kans om de 'project'-grond te bezoeken die door Prosalud recent werd aangekocht. Het gaan om een terrein van 30 are met 2 gebouwen die zeer ruim zijn en voor veel doeleinden kunnen gebruikt worden. Dr Toon blijft met een grote volharding zijn sociaal project maar verder uitbouwen! Vervolgens lopen we door het drukke dorpscentrum tot bij het gezondheidscentrum van Prosalud : Clinica Social Helena Catarina. Hier wordt kwalitatieve  eerstelijnsgeneeskunde aangeboden aan de lokale bevolking tegen een quasi gratis tarief. We mogen de zelfhulpgroep voor diabetici, onderbreken om vragen te stellen. Maar liefst 120 patiĆ«nten nemen hieraan deel. Het opzet van deze kliniek is in hoge mate preventief. Naast de diabeteskliniek is er ook een opsporingsprogramma voor baarmoederhalskanker en wordt er voorlichting gegeven voor Chikungunya en HIV. Er is een labo voor bloedanalyse, een dentale praktijk en een apotheek. Dit biedt alle belangrijke medicijnen aan. 
Te voet gaan we dan naar het hoofdkantoor van de organisatie. Hier geeft Gerard ons een begeesterde voorstelling van het Carazones Unidos project. Het gehandicaptenproject dat dankzij Rina en Gerard pas echt op de kaart gezet is. 
Namiddag hebben we dan opnieuw van het prachtige Nicaraguaanse landschap genoten met een heerlijke fietstocht, eerst door de heuvels en als afsluiter een heuse sprint op de tarmac. Alweer een unieke dag met indrukken die we niet snel zullen vergeten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten