donderdag 27 november 2014

Dag 12 :


The fellowship van Dr. Toon,

De laatste fietsdag van onze tocht ten voordele van de projecten van Dr. Toon begon met een goed ontbijt in het mooiste hotel van Matagalpa.

Om vanavond in het warme Leon (bijna) aan zee te kunnen arriveren diende vanuit Matagalpa (bergachtig gebied) een afstand van toch nog veel meer dan 100 km overbrugd te worden.

Het eerste deel ervan werd met de intussen vertrouwde Toyota's overbrugd.

Met nog 65 km te gaan tot Leon werd de fietstocht aangevat.

Twee slachtoffers van de reizigersziekte werden rechtstreeks naar de ViaVia in Leon vervoerd. Zij waren jammer genoeg fysiek niet in de mogelijkheid het prachtige landschap samen met de rest van de groep al fietsend te doorkruisen.

De eerste dertig kilometer begonnen we op goed befietsbare harde aarden wegen als ondergrond opgevolgd door een (zeer licht glooiend liggende) fundering voor een nog aan te leggen hoofdweg waardoor de snelheid nog wat de hoogte in gejaagd werd.

Deze eerste dertig kilometers werden zo dus vrij snel afgemaald.

Na een maaltijd (chancho con tortilla oftewel varkensvlees met tortilla) en enkele ogenblikken verpozen werd deel twee van de dagtocht aangevat.

Nadat we de afgelopen dagen al mochten genieten (niet pejoratief bedoeld) van modder, stenen, tarmac met en zonder kuilen, in reliëf volgens Gerard telkenmale variërend van "vals plat" naar "licht glooiend" tot "een beetje bergop" werd ons een aantal losse zandstroken al dan niet glooiend onder de wielen geschoven. Dat hadden we nog niet gehad. Aan het einde (dicht tegen Leon) veranderde het parcours opnieuw naar redelijk goed befietsbare brede zandstroken met wat stenen bezaaid. En zo arriveerden we na 411 km door Nicaragua met meerdere duizenden hoogtemeters aan de rand van Leon.

Tijdens deze tocht zagen we de prachtigste landschappen samengesteld uit vulkanen, meren, de meest vruchtbare landbouwgronden, rijst- en koffieplantages, varkens, paarden en koebeesten, papegaaien, gieren,... waarin de Nicaraguaanse samenleving zich toch volop aan het ontplooien is.

Op deze tocht werden we vakkundig begeleid door Dr. Toon zelf, maar niet in het minst door Rina en Gerard, die ons al bijna twee weken onafgebroken door dit prachtige land loodsten en tijdens onze fietstochten op het juiste ogenblik van spijs en drank voorzagen. Alles tip top in orde, waarvoor de meeste appreciatie en veel dank.

Wat hebben zij bovendien toch allemaal mee verwezenlijkt in goed twee jaar Nicaragua.

Van een kinesitherapieruimte, over elementaire huisvesting voor huisloze gezinnen, allerhande hulpmiddelen voor o.a. mindervalide kinderen, tot bv. waterprojecten.

Naast Lommel zendt blijkbaar ook Neerpelt zijn zonen en dochters uit om goed te doen.

En dat het goed was hebben we met zijn allen kunnen vaststellen. Iedere euro die aan Dr. Toon en zijn team wordt toevertrouwd wordt uitstekend besteed en gaat direct naar de behoeftigste Nicaraguanen.

Iedereen die graag aan deze prachtige projecten wil bijdragen kan dit via rekeningnummer
BE58 4561 1463 0179 van VZW STIJN met vermelding "MONICARE". Alvast veel dank.

Nadat we allemaal in de buurt van Leon toekwamen zijn we in groep door het drukke stadsverkeer naar de door Overpeltenaren Veronique en Stijn uitgebaatte ViaVia gereden, waar we uitstekend ontvangen werden en een lekker avondmaal mochten genieten voor sommigen gevolgd door een kort avondwandelingetje door de stad. De avond werd omstreeks middernacht afgesloten met een flor de cana (rum van 35 graden) in de bar van het hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten