zaterdag 31 mei 2014

Landgenoten op bezoekOp zondagmiddag arriveren Dr. Ceulemans en dochter Riet.
We bezoeken Selva Negra in Matagalpa, even ontspannen en de batterijen opladen om er morgen in te vliegen.
Dr. Ceulemans en Riet komen een week als vrijwilliger naar Nicaragua.  Ze houden raadpleging en bezoeken patiënten met epilepsie, zowel in Terrabona als in Darío.

We starten maandagmorgen in Terrabona. De hele dag door komen er patiënten.
Een drukte van belang, we voeren al vlug een systeem in met nummers om alles een beetje ordelijk te laten verlopen want zoals jullie al weten kunnen de mensen moeilijk hun beurt afwachten.
Dinsdag rijden we naar Chagüite. We bezoeken het drinkbaar waterproject dat in zijn eindfase is en maken van de gelegenheid gebruik om hier ook vier patiëntjes te  bezoeken, zo moeten zij de lange trip naar Terrabona niet te maken.Woensdag is het de beurt aan Darío. Hier heeft het Ministerie van Gezondheid (MINSA) goed zijn werk gedaan, er komen ook veel volwassenen en jongeren die door het MINSA gestuurd zijn. Ook donderdagmorgen werken we in Darío.
In totaal onderzoekt Dr. Ceulemans, in twee dagen, ongeveer 100 patiënten.
Woendagnamiddag leveren we "la camacuna"  oftewel het kinderbed bij Fernando in San José.
Fernando was zo enthousiast dat hij niet meer uit zijn bed te krijgen was! Moeder ook erg gelukkig omdat ze nu Fernando beter kan verzorgen omdat het bed op hoogte kan worden ingesteld. Nu nog aan de ruime kant maar wel een bed voor jaren..
De schrijnwerkers, Armando en Armando, vader en zoon hebben binnenkort nog een aantal bedden klaar.
Ook bezoeken we Felix Pedro in La Pita, Riet zelfs een stuk te paard.
Ook voor Felix Pedro is een aangepast bed, op hoogte in de maak.
Felix Pedro ligt de hele dag in bed en is altijd aangewezen op hulp van moeder.
Wanneer ze binnenkort het nieuwe bed in gebruik zullen nemen zal de jongen wat meer comfort hebben en moeder kan haar rug wat ontlasten omdat Felix Pedro dan gemakkelijker is te hanteren.


In San Agustin komen we Melvin tegen, hij heeft sinds een week een bril gekregen van Corazones Unidos.Vrijdagmorgen bezoeken we Familias Especiales in Matagalpa. In de namiddag evaluatiegesprek met Dr. Toon.

Het was een drukke maar leerrijke week met een paar aangename sympathieke mensen.
Dr. Ceulemans en Riet zullen een van de volgende dagen hun verslag doorsturen.

Zondag gaan we op stap met de familie van Karla. Het is hun jaarlijkse familie uitstap, ze hebben met de hele familie het zwembad afgehuurd behorende bij een grote finca.
Gepakt en gezakt met eten en drank vertrekken we met de nodige ambiance.
Terplekke wordt er gebakken en gebraden, een duik in het zwembad zorgt voor verfrissing. 

Op maandag is het weer tijd om al de gegevens te verwerken van de afgelopen week.
Woensdag overleg met het CU team.
Met de aanbevelingen van Dr. Ceulemans kan Dr. Larios (de dokter, werkzaam bij Prosalud) contact opnemen met het Ministerie van Gezondheid en bespreken wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst, zeker in verband met het tekort aan medicijnen wat regelmatig voorkomt.

Dinsdagmorgen hebben we overleg met Vision Mundial in Terrabona. Deze NGO kan misschien helpen met het transport voor de kinderen die kinesitherapie nodig hebben en veraf wonen.
Volgende week mogen we een lijst indienen van deze kinderen.
Gerard is voor Damiaanactie naar Los Calpules met Karla en Chico.

Woensdag, kantoordag met na de middag overleg met Eduardo.

Donderdagmorgen rijden Armando, Gerard en ik naar Los Pipitos.
Enkele kinderen welke volgens Dr Ceulemans een nieuwe EEG moeten laten maken, zijn van de partij, alsook een kind met gehoorproblemen.
Bij Los Pipitos kaarten we nogmaals het probleem aan van de gehoorapparaten, we hebben een lijst van zo'n 30 tal kinderen die wachten op een hoorapparaat. Op dit moment beschikt Los Pipitos helaas niet over de apparaten, we worden op de hoogte gebracht indien daar verandering in komt.

Gerard en Chico halen de rolstoel op van een  jongetje uit Sébaco.
De vervangstukken liggen al enkele weken te wachten op kantoor, geen tijd vrij om dit werk verder af te maken, maar daar komt vandaag verandering in.  Dankzij het geld van vrienden konden we deze rolstoel herstellen.


Zaterdagmorgen bestellen we een bord voor het drinkbaar water project, met de volgende tekst:

"AGUA ES VIDA"
Proyecto realizado con la solidaridad de la Clínica de Kortenberg Bélgica y con la mano de obra de la comunidad Chagüite.

We zijn vergezeld van Karla van Damiaanactie en Oskarina.
Oskarina en haar mama zijn genezen van Tuberculose, mama heeft een budgetje gekregen van de Damiaanactie en is hiermee een klein winkeltje kunnen beginnen in haar huis. Met het geld wat ze reeds verdiende is de dochter begonnen met het maken van allerhande juweeltjes, en de rest kan je wel raden.
We hebben haar meegenomen naar Matagalpa en dank zij centjes van vrienden hebben we wat materiaal voor haar kunnen kopen.
Ze kan nu volop aan de slag. Volgende week komen er mensen uit Lommel, wie weet kan ze al wat verkopen.
In de namiddag brengen we een bezoek aan de biologische vader van Armando en zondag doen we lekker niks.


Ondertussen zijn Gerard en Chico bezig met het uitzoeken en opvragen van offertes voor een project van de Damiaanactie "Techo Digno" ( waardig dak )
Zeer arme mensen die hun volledige Tuberculose behandeling hebben gevolgd kunnen beroep doen op dit project om een renovatie aan hun huisje te laten doen, mensen die in extreme armoede leven krijgen zelfs een nieuwe woning.
Maandag rijden Chico en Gerard naar San Dionisio.
Ze gaan er de situatie bestuderen om daarna te beginnen met de eerste woning type "Mini Falda", het nieuwe ontwerp voor Damiaanactie. Vandaag gaan ze de familie informeren.

Tussendoor zwoegt Gerard aan zijn professionele tekentafel in de keuken, en onder het wakend oog van Christus wordt het plan getekend.

Dinsdag hebben we verschillende afspraken in Terrabona.
We hebben gevraagd aan de dokter van Prosalud om de kleine Elisabeth uit Palo Blanco nog eens te checken.
Ze weegt nu ongeveer 6 kgr. en is gisteren vier jaar geworden.
De mama vraagt weer naar melkpoeder maar de dokter zegt dat melk alleen niet voldoende is. Het kind moet zes keer per dag eten, niet alleen melk maar vooral rijst met bonen en groenten. De familie heeft geen geld om groenten te telen.

We hebben een nieuwe afspraak met Vision Mundial.
We nemen Elisabeth mee naar de bespreking en vragen of Vision Mundial kan helpen, zij hebben een programma voor ondervoede kinderen tot een leeftijd van vier jaar.
Ze hebben geluk, Vision Mundial heeft ook een project  waarbij de mensen zaden kunnen bekomen, het project wordt opgevolgd en begeleid. Zo kunnen ze zelf hun eigen groenten telen. Morgen zijn er al vijf zakken met zaai- en plantgoed ter beschikking.
We gaan de moeder nog wat soya melk bezorgen voor Elisabeth. Ondertussen is er ook een bedje in de maak voor het meisje.

We hebben nog meer geluk. We overhandigen de lijst van de kinderen welke kiné nodig hebben aan VIsion Mundial. Zij gaan deze met hun databank vergelijken. Als dit gebeurd is moeten we de lijst aan het Minsa bezorgen. Vision Mundial belooft vanaf nu de transportkosten te betalen voor de kinderen welke veraf wonen.

Daarna is het de beurt om een bezoek te brengen aan het gemeentehuis.
We hebben al vaak geprobeerd om de leefomstandigheden van Bayron en zijn mama te verbeteren, helaas de andere familieleden wijken niet van hun stuk, er kan niets veranderd worden aan het schamele huisje bestaande uit stokken van suikerriet en wat plastiekfolie.
Ook de mama heeft eerder deze week een gesprek gehad met de burgemeester om een stukje grond te kunnen krijgen.
De burgemeester geeft ons een tip en stuurt ons naar iemand die grond wil verkopen. Aangezien dit niet in de begroting van dit jaar zit, stelt ze voor om, indien de koop doorgaat de grond in stukjes te betalen.
Wij bezoeken de verkoper en die is, na enige onderhandeling van Armando bereid om een stuk van 12 meter bij 15 meter te verkopen voor 10.000 Cordobas, een goeie deal, nu nog hopen dat de burgemeester nog een paar reservepotjes heeft zodat alles snel geregeld en beschreven kan worden.

Chico en Gerard hebben intussen de werken in Chagüite afgerond. Zij hebben de houten bekisting in de put verwijderd en de kraan opengedraaid. Tot algemene tevredenheid van de bewoners natuurlijk. Dit geeft wel een speciaal gevoel vanbinnen.
Er werd een bord geplaatst met dank aan de mensen van Kortenberg en de lokale bevolking van Chagüite.
Een officiële inhuldiging door Dr. Toon volgt op 11 juni.
Vrijdag, moederkesdag, we zijn vrij!
Moederkesdag wordt heel intensief gevierd in Nicaragua. Al meer dan een week zag je iedereen druk in de weer met versieringen en borden maken voor de grote dag.
Zelfs in het gemeentehuis werd er flink geplakt en geknipt, en allemaal onder werktijd .....
Vaderkesdag hebben ze hier niet, de macho's hebben minder geluk!

Vrijdagavond valt er eindelijk voor de tweede keer regen, een verademing!
Onmiddellijk daarna worden we overvallen door een horde vliegende mieren, zo groot als bosmieren, gelukkig steken ze niet maar raken verstrikt in onze haarbos.

Vandaag, moeten we eindelijk de blog afkrijgen, daarna gaan we spullen kopen voor het nieuwe huis in San Dionisio.
Nog inkopen doen voor de mensen van Lommel, zij komen ons vanaf morgenavond een week vergezellen.

Ook de maand mei zit er ook al weer op, de tijd vliegt.
We lezen dat er 25 inschrijvingen zijn voor MoNiCare, het mountainbike evenement in november, proficiat, nog genoeg werk aan de winkel!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten