zaterdag 21 juni 2014

Een mix van activiteitenEnkele weken geleden heeft Armando zijn ontslag ingediend bij Corazones Unidos.
Zijn dochter woont al jaren in Canada, zijn echtgenote en zoon waren een paar maanden eerder al afgereisd. Hij wil er werk gaan zoeken en zijn familie vervoegen. 2 juni is de laatste werkdag van Armando. Zijn werk wordt vanaf dan overgenomen door Eduardo de kinesist, die nu fulltime voor Corazones Unidos gaat werken. 

Intussen rollen de bedden van de band, eentje voor  Miguel uit Las Delicias, samen met de ouders en broertje op de foto,  en ook de mama van Freddy uit Ocotillo is ontroerd bij de overhandiging van het aangepaste bed. 


Enkele afgevaardigden van de Stad Lommel zijn aangekomen en hebben veel vergaderingen in verband met de aanleg van een nieuwe stortplaats.
Ook wij bezoeken regelmatig de stortplaats om afval te dumpen. Bijgaande foto's geven een idee hoe er op dit moment wordt gesorteerd en gerecycleerd, veel mensen leven van het sorteren en verkopen van bepaalde afval. Oskarina heeft  flink doorgewerkt en Josee van het Fansproject uit Lommel koopt de hele collectie juweeltjes op, hopelijk hebben ze succes in België zodat Oskarina snel aan een nieuwe opdracht kan beginnen.In San Dionisio nemen we eerst enkele foto's van de huidige leefomstandigheden van de mensen die via Techo Digno, een nieuw project van Damiaanactie een nieuw huisje gaan krijgen.

Nadat de materialen zijn aangekocht en geleverd begint Chico met de werkzaamheden.
Zoals afgesproken helpt de familie mee. De werken vorderen volgens planning en al vlug verschijnt er een nieuwe woonst voor deze familie. Een mooi project voor de armsten onder de Tuberculose patiënten die mogen rekenen op hulp en bijstand van de Damiaanactie.

De opening van het drinkbaar waterproject heeft plaats in aanwezigheid van Dr. Toon en een voltallige dorpsgemeenschap.
Ook wordt het bed van Katherine overhandigd.
Op aanraden van Dr Ceulemans wordt ook een driehoekstoeltje voor Katherine aangemeten.
Op de terugweg bezoeken we Alicia.

 
Op zoek naar nog meer kinémateriaal nemen we ook eens de tijd om Managua een beetje te verkennen.
We bezoeken Plaza de la República met het Palacio National de la Cultura en de oude Catedral de Santiago, ook het Museo Nacional is zeker de moeite om te bezoeken.
De Catedral is door de vele aardbevingen niet meer toegankelijk wegens instortingsgevaar.


Na het vertrek van Armando verdeel ik mijn tijd met werken op het kantoor en vóór en na de consultatie bij Eduardo probeer ik de kinderen in Terrabona op een aangename manier bezig te houden met allerlei spelletje, materiaal gekregen van vriendinnen. 

Ondertussen werkt Eduardo met Oscar.

Samen met Doña Leticia ( hoofd van de administratie ) leveren we het bed van Felix Pedro in La Pita. We kunnen rijden door de rivierbedding tot we niet meer verder kunnen en vragen hulp aan de buren van Felix Pedro om het bed ter plaatse te brengen.
Onderweg in San Agustin worden we aangesproken door een sectorverantwoordelijke en krijgen we nog een nieuwe aanmelding, een kindje van twee maanden met problemen, ze wordt samen met het piepjonge moedertje uitgenodigd voor een onderzoek door de dokter van Prosalud. Eventueel volgt er een doorverwijzing.
Eduardo is redelijk actief in het verenigingsleven, doet aan bloemschikken en organiseert regelmatig etentjes voor de armsten onder de armen die er ook in Darío voldoende zijn!
We werden dit weekend gevraagd door Eduardo om een handje toe te steken bij de voorbereiding van het buurtfeest ter gelegenheid van de viering van de patroonheilige van zijn wijk.
We hebben ervan genoten om eens mee te maken hoe een volledige maaltijd wordt bereid in typische omstandigheden (op een houtvuur, in de oven)  Alhoewel er voldoende water voorradig is wordt de wasbeurt van de groenten volledig overgeslagen, ze gaan direct de pan, het vuur doet de rest, we worden hoe langer hoe minder bang.
In de namiddag werden de oudjes opgehaald in de stad door een vrijwillige busondernemer. Na de overheerlijke maaltijd werden de mensen weer teruggebracht, heel content en ruim voorzien van de overschotjes die morgen nog wel van pas komen. 'Avonds volgt nog een processie en een mis waarna de kookmoeders in de Barrio aan de beurt zijn om feest te vieren.Morgen, zondag, rustdag !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten