zaterdag 27 juli 2013

De cowboy sfeer in de straten van Dario


Darío, 24 juli

Darío wordt nu een slapend stadje genoemd, vroeger was ze bekend om de vele kleine artisanale werkplaatsjes waar men cowboy laarzen vervaardigde.
Nu, de cowboy sfeer is nog altijd gebleven en elk jaar vindt er een concours hipique plaats in de straten van Darío en dat is echt wel de moeite. Ruiters het hele land komen hun kunstjes vertonen, er is muziek en ambiance.

Ondertussen sleuren de mannen met materiaal om de grote deuren van de kineruimte klaar te krijgen. Alle materiaal wordt hier in de buurt gekocht waarna het naar Terrabona vervoerd wordt.
In Terrabona wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de infrastructuur , men is ook bezig met de toestellen, helaas de grote spiegel waar Armando ongeveer een uur mee boven op de pickup heeft gestaan is gesneuveld tijdens de werkzaamheden. Hij zal het nog eens moeten overdoen.
Ondertussen draait de kinépraktijk al 2 weken op volle toeren, de mensen uit de omliggende  dorpjes komen graag met hun kinderen op hun afspraak en kijken vol belangstelling wat er met hun kind gedaan wordt, ze kennen hier immers geen kiné en alles is voor hen een beetje vreemd.

We rijden nog een keer met de ambulance naar het ziekenhuis in Trinidad waar een jongen een operatie moet ondergaan.
Twee dagen daarna mogen we hem weer ophalen.

Ondertussen krijgen we nog een delegatie van de Stad Lommel op bezoek, samen met een groep jongeren uit Lommel en Namibië.
Samen met Don Angel van het Fansproject bezoeken we de school in Monte Grande en nemen we deel aan de overhandiging van het schoolmateriaal aan de kinderen.
's Avonds is er nog een uiteenzetting van het programma Fans waarna er muziek wordt gespeeld en gedanst.
Rond negen uur vertrekken we met de afgeladen pickup waar zo' n 17 jongeren bovenop staan, moet je bij ons eens proberen!
Ook de ambulance is volgepropt met Nicaraguanen en Namibiërs, ze zingen en krijsen in alle talen.
's Anderendaags nemen we nog een beperkt groepje mee op stap zodat ze ook een indruk krijgen hoe de mensen leven in de afgelegen gebieden.

Afgelopen weekend zijn we er een weekendje tussenuit getrokken, even naar zee in de buurt van Leon.

Gisteren kregen we bezoek van Reninka de Koker, één van de bestuursleden van Corazones Unidos in Belgié. Ze verbleef ruim tien jaar in Nicaragua en was hier al die tijd werkzaam in de gehandicaptezorg.
Samen met haar gezin brachten we een bezoek aan Valeska in Cuajiniquil, we bezochten Bayron, die gretig uitkeek om weer een paar pasjes in de wereld te zetten met zijn aangepaste schoenen.
Ondertussen brachten we de mama van Bayron ook nog naar de
gezondheidspost van het Minsa (Ministerie van Salud).  Ze had een maagontsteking, zat er heel ziekjes bij en kreeg op de spoedafdeling onmiddellijk een infuus toegediend.

Daarna was het de beurt aan Chaguite Grande, waar Alicia en de familie hun ogen niet konden geloven toen we met de WC stoel kwamen aandragen.
We hebben het systeem nog wel even uit moeten leggen, de stoel kan ook als gewone stoel worden gebruikt, we moeten nog een paar aanpassingen doen en gaan ook nog een tafeltje monteren op de stoel. We mochten weer rekenen op een spontane gift van goeie vrienden waar we de stoel mee financieren, bedankt hé maatjes.

En nu ligt er weer genoeg werk op "den bureau"
We krijgen een eerste prijsofferte binnen voor de brillen en gaan verder uitzoeken waar we best aankopen.
Kinderen met oogproblemen welke na twee uitnodigingen en zonder iets te laten weten  niet zijn komen opdagen, halen we van de lijst.

Gerard heeft de opdracht om een sleutelkast te organiseren voor Prosalud, met alle reservesleutels van alle deuren, moto's en auto's, een omslachtig werkje.

We zijn bezig met een soort kilometer controle per voertuig, zodat het verbruik van de brandstof in kaart kan worden gebracht.
We proberen samen met de mensen van hier te vereenvoudigen waar het kan en mee te denken om werk en kosten te besparen waar mogelijk.

Aan iedereen een Fijne zomer, een heerlijke Vakantie, Geniet ervan!


Van dik hout zaagt men planken!

Eduardo is reeds gestart met de eerste behandelingen

In geval van nood .....FANS project.
Uitdelen van schoolmateriaal,
het comite van Lommel steekt een handje toe.

Een dagje aan zee!

Reninka de Koker, van het project Corazones Unidos, op bezoek.De universele (toilet) stoel van Alicia wordt geleverd.
Bedankt amigos uit Achel.

Nog even een prijsvraagje. Hoe vindingrijk zijn de mensen hier in
Nicaragua? Wat zou de functie zijn van deze opstelling?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten