maandag 5 augustus 2013

Op stap met Fundación DamianDarío, 5 augustus


De apotheek van Prosalud wordt met regelmaat bezocht door mensen die een eigen bodega of klein apotheekje hebben in afgelegen gebieden. Ze komen hun voorraad halen in het hoofdmagazijn.

We zijn in afwachting van de prijsofferte voor 22 brillen. We hebben deze week drie verschillende optiekers bezocht en wachten nog op hun voorstel.

Ook zijn we deze week drie dagen met Damiaanactie op pad geweest.
We hebben het bouwkamp in Wiwili bezocht waar er een albergue wordt gebouwd voor Tuberculose patiënten, vakwerk van de bovenste plank!
Ook de Belgen die er drie werken verblijven dragen hun steentje bij.

Wiwili, op zo'n vier uur rijden vanaf Darío, hier hebben we ook een grote bijeenkomst van medici mogen bijwonen, een combinatie van Minsa en Fundacion Damian.
Toen we aankwamen werd alles in gereedheid gebracht en de tenten opgezet.

Vrouwen kunnen zich hier laten testen of ze zwanger zijn, dat hoort dan meteen iedereen die in de buurt staat, en ook kunnen ze zich verder laten onderzoeken of alles in orde is.
Kleine kinderen worden gewogen en gemeten, maar met welke maten en gewichten??!!

En dan is er het werk van de Damiaanactie, controle op Tuberculose en Leishmaniasis cutánea of berglepra wat een vreselijke ziekte is. Ze wordt veroorzaakt door een muggenbeet, na twee weken krijg je een blaasje op de beet welke ontsteekt zoals een grote zweer. Dit kan perfect genezen worden maar dikwijls wachten de mensen te lang. Als dat het geval is kruipt de parasiet in je bloed en tast niet alleen  je organen aan maar ook vooral de neus, gehemelte en keel worden helemaal weggevreten en het is verschrikkelijk pijnlijk, met meestal dood als gevolg. Niet alleen mensen die op het veld werken maar ook kleine kinderen en baby's worden gestoken.
Om een duidelijke diagnose te stellen wordt er huid vlak bij de infectie afgeschraapt welke ter plaatse  onder de microscoop wordt onderzocht. Dit is natuurlijk een pijnlijke bedoening met veel tranen.
Heel indrukwekkend, choquerend om te zien. Gelukkig komt Berglepra alleen in bepaalde streken voor.

Er meldt zich nog een moeder met een kindje met hydrocefalia, of we kunnen helpen, maar het is zover van ons vandaan...vier uur rijden. We noteren de gegevens van de familie en gaan overleggen met Dr. Toon welke en of er mogelijkheden zijn om eventueel te helpen of een mogelijk onderzoek in Managua in september.

Onderweg een schitterende natuur, blij dat we mee geweest zijn en deze unieke indrukken hebben opgedaan.

Morgen gaan we weer naar een moeilijk terrein voor het Fans project, samen met Don Angel. 
Armando en wij profiteren van de gelegenheid om ouders van gehandicapte kinderen uit te nodigen op een bijeenkomst welke we dan deze week ook nog houden.  Armando heeft een powerpoint gemaakt voor deze bijeenkomsten, waar mensen meer uitleg krijgen over de soorten handicap die er bestaan,  hoe ze soms vermeden kunnen worden, hoe de mensen positief kunnen omgaan en de handicap van hun kind leren accepteren in de mate van het mogelijke. Hij probeert de ouders duidelijk te maken dat deze kinderen hulp nodig hebben en vooral extra stimulatie om bepaalde dingen zelf aan te leren, hij probeert de mensen te overtuigen om hun kinderen toch naar de school te sturen.

Bij de eerste presentatie brandde onze kabel al door in zo'n vochtig huisje, mensen hadden geen stoel om gaan te zitten, we moesten zelf met lakens de ramen dichtmaken, wat is dit toch allemaal anders bij ons...ik wou dat jullie dat hier eens konden zien.
Als Gerard niet meegaat, een ander programma heeft, sjouwen we alles, computer, projector, enz.. mee op de moto en hopen we maar dat er niks kapot gaat en het niet te hard gaat regenen.

Van regen gesproken, het is vandaag beginnen regenen om drie uur en het is nu 19.20 en het regent nog steeds, dit hebben we nog niet meegemaakt, heeft het regenseizoen zich nu echt ingezet?

Allé, morgen weer vroeg uit de veren, we gaan ons nu ene lekkere Bicky Burger kopen bij de buren hier tegenover, iets wat we in België nooit eten maar hier een heerlijke afwisseling is in plaats van kip met rijst en bonen, of bonen met kip en rijst. 
Hier hebben de Belgische bouwkampers
hun steentje ook bijgedragen!We verwachten veel volk, daarom eerst
een paar tenten opzetten


Ondertussen gaan de onderzoeken al van start


Effe rustig afwachten, het is voorlopig nog te druk
Iedereen kan een handje toesteken

Ondertussen staan ook de andere werkzaamheden niet stil,
een bezoek bij de schrijnwerker, we worden op onze wenken bediend
Geen opmerkingen:

Een reactie posten