zaterdag 1 juni 2013

"Een gevulde week"

Dario, 30 mei

Vorige week zijn we vooral bezig geweest met het uitnodigen van de kinderen welke een aangepaste rolstoel, orthopedische schoenen nodig hebben of  röntgenfoto's moeten laten maken. Ook voor 3 volwassenen welke een nieuwe prothese nodig hebben wordt een afspraak gemaakt.

We hebben een vergadering bijgewoond in Terrabona. Op deze vergadering waren de meeste leerkrachten van Terrabona, een afgevaardigde van het Ministerie van Onderwijs  en een afgevaardigde van de gemeente aanwezig.
De verantwoordelijken van het Fans project Angel en Carla gaven een uiteenzetting van het aantal leerlingen welke begunstigd worden door het Fansproject van Lommel.
De leerkrachten kregen een pakket schoolmateriaal mee (als beloning voor hun inzet)   en konden ook hun noden kenbaar maken.

Ook bezoeken we samen met Angel en Edwardo, de nieuwe kinesist van Corazones Unidos, reeds een deel van de kinderen welke met schoolmateriaal gesteund worden door peters of meters in België via het Fansproject.
We bezoeken enkele schooltjes en maken foto's van families en hun leefomstandigheden voor de mensen in België.
We leggen veel kilometers tevoet af en worden een stuk vergezeld door een lenige schooljuf. Het is flink benauwd met af en toe een bui.
Sommige jongeren willen niet op de foto, en ook de familie is onwennig.

Onderweg melden zich nog altijd nieuwe ouders aan met gehandicapte kinderen, dus maken we ook nog de nodige intakes voor Corazones Unidos, waar blijven deze kinderen toch vandaan komen?

Afgelopen weekend hebben we materiaal geleverd voor de baño en rampla van Rogelio.

Maandagmorgen vertrekken we om vijf uur 's morgens, op de hoek van de straat platte band met de jeep.
Na wat gesukkel zoeken we een mecanieker op die met aangepast gereedschap het vastgeroest reservewiel uiteindelijk los krijgt.
Na een behoorlijke vertraging kunnen we eindelijk naar La Trinidad vertrekken voor onze afspraak.
We nemen drie volwassenen mee welke een nieuwe prothese nodig hebben.
Ook nemen we 3 kinderen mee welke röntgenfoto's moeten laten maken.
Helaas bij aankomst blijkt het apparaat voor RX-opnamen al geruime tijd kapot te zijn, en rijden we met de kinderen naar het ziekenhuis in Matagalpa, daar konden ze dan weer geen röntgenfoto's maken van de rug van één van de kinderen. De vraag is, wanneer is dit toestel weer operationeel? De ziekenhuizen hier moeten de eindjes immers ook aan elkaar knopen.

Dinsdag zijn we vanaf half zeven weer de hele dag op pad met Don Angel, verantwoordelijke van het Fansproject.
We leggen weer de nodige kilometers af met veel stijgen en dalen in moeilijk toegankelijke gebieden, bekaf!

Woensdag vertrekken we om zes uur richting Terrabona. En ook deze morgen zit er weer een grote nagel in onze lekke band. Weer te laat dus, waardoor we 1 familie missen welke van heel ver moest komen en reeds terug naar huis is vertrokken als we op de afgesproken plaats aankomen.  Het probleem is dan met de meeste mensen niet gecommuniceerd kan worden, bij ons zouden we snel een telefoontje doen maar hier is dat anders.
We kunnen terecht met een eerste groep van 4 (5-1) personen bij "Familias Especiales" in Matagalpa. Dit is een centrum voor gehandicapte kinderen opgericht door de Zusters van Notre Dame de Namur. Ze hebben o.a. ook een sociale werkplaats waar rolstoelen worden aangepast voor gehandicapten, door gehandicapten. Een bewonderenswaardig project! Onder begeleiding van een verantwoordelijke worden de stoelen door een aantal gasten met veel geduld tot in de puntjes, afgesteld.
De geringe bijdrage die ze vragen is 500 cordoba per rolstoel, in totaal ongeveer 140 Euro voor 10 rolstoelen.  Op dit moment zijn er weinig kleine rolstoelen beschikbaar zodat we even moeten wachten tot we een volgende afspraak kunnen maken.
Dankzij de  sponsoring van mijn collega's kunnen we nu deze drie zwaar gehandicapte kinderen en Rogelio, een volwassene, aan een beter zitcomfort helpen.
Het zijn op de groepsfoto van links naar rechts Miguel, Rogelio, Felix Pedro, en Freddy, de rolstoelen zijn tweedehands maar wel in een veel betere staat dan welke ze thuis hebben.
We kunnen slechts 1 rolstoel meenemen, de rest halen we vrijdagmorgen op.

BEDANKT LIEVE COLLEGA 'S!

Vandaag is het moederkesdag in Nicarargua, dit betekent een halve dag vrijaf om de moeders eens extra in de watten te leggen.
Normaal hadden we weer afgesproken met Angel om families te bezoeken, maar het heeft de afgelopen nacht flink geregend en we besluiten om thuis te blijven, we hebben nog wat administratie te doen voor Fans en ook de Blog moet nog gemaakt.
Ook de jeep verdient een grondige schoonmaakbeurt.

Morgen hebben we een vergadering met de Directie waarin de laatste stand van zaken weer besproken wordt.

Zaterdagmorgen om zeven uur hebben we een afspraak in Terrabona met alle kinderen welke orthopedische schoenen nodig hebben. Een orthopeet uit Matagalpa komt de maten opmeten.

Het was weer een .... zeg maar "gevulde week" maar ze gaf ons ook weer heel veel voldoening!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten