donderdag 4 april 2013

Samana Santa

Darío 30 maart 2013


Samana Santa

Samana Santa of heilige week is te vergelijken met onze Pasen.
We stellen vast dat dit hier op een heel andere manier word gevierd dan bij ons.
Uitbundiger, dat wel met veel processies en optochten tot 's avonds laat, de hele week lang. De meeste mensen zijn diepgelovig.
Ze blijven thuis en zitten vaak samen met familie en vrienden op straat in de schommelstoel, tot 's avonds laat. De tijd van toen?

Voor andere Nicaraguanen is deze week niet alleen gevuld met godsdienstige bezigheden maar ook een week vakantie. Zij die het zich kunnen veroorloven trekken er met de familie op uit, liefst naar de zee. In de krant lees je dat het in de badplaatsen ontzettend druk is en dat de prijzen de pan uit swingen.

Onze Paasweek(vakantie) nemen we wel een ander moment

Wij hebben ons intussen bezig gehouden met administratie, er liggen nog genoeg dossiers om te verwerken. 
We hebben een bezoek gebracht aan een schooljuffrouw van San Pedro.
Aan de rand van de rivier praten we met de juf over het onderwijs, het tekort aan basismateriaal zoals tekeningen, kleurtjes, ze hebben niets anders als een schoolbord ter beschikking. Ondertussen genietend van de taferelen in het water, alles puur natuur en gratis. De ouders zitten aan de rand van de rivier met een picknick terwijl de kinderen zich kunnen uitleven in het water. Gek dat ze alleen deze vakantie week genieten van het water, volgende week is dat weer voorbij zegt de juf.
We denken er aan om deze juf te vragen om mee te helpen bij het organiseren van jeugdgroepen die een beetje vrije tijd willen besteden om gehandicapten welke niet naar school gaan een paar uurtjes per maand bezig te houden, dit is echt een project wat we graag van de grond willen krijgen.

We bezochten een dorp waar op dit moment weinig en soms te weinig water voorhanden is in de waterbronnen. (We zitten hier momenteel in de droogste, heetste periode van het jaar!)
Een bewoner heeft een oude waterput opnieuw open gemaakt, zijn vader heeft deze put destijds nog gemaakt. Er blijkt altijd voldoende water te zijn, de put is wel in slechte staat en moet worden gerenoveerd na de orkaan Mitch.
De rand moet opnieuw worden opgemetseld en de put moet worden gereingd.
Wanneer de waterput weer gebruiksklaar is kan ze aan 12 families voldoende drinkbaar water leveren. We gaan onderzoeken of we een budget kunnen vrij maken om hier financieel een handje te kunnen helpen, eventueel met geld van Toeristen Zonder Vakantie.  Volgende week willen we een bijeenkomst organiseren met alle betrokken buren om  afspraken te maken zodat deze ook allemaal van deze waterput gebruik kunnen maken.

Ondertussen is het hier volop mango tijd. In de tuin staan een paar grote bomen, alle dagen liggen de mango's op de grond voor het grijpen, teveel voor ons om verwerkt te krijgen.
Onze buurvrouw Anabel is maar wat blij als we weer een zakje komen brengen.
We vragen om samen met ons een Almíbar te maken, en na ongeveer drie uur koken is het zoete fruitgerecht klaar.
De paasweek zit er hier op, ze hebben hier maar 1 week vakantie, maandag begint het gewone leven weer.
Aan de slag!

Het eindresultaat na 3 uur koken...en zoet!Aan de waterkant met de juf en haar zoontje.


Genieten!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten