vrijdag 12 april 2013

Anne is op bezoek


Onderweg naar Las Joyas krijgen we de vraag om te helpen bij een oude waterput.
Na de orkaan Mitch kwamen vele NGO ' s helpen met het installeren van waterputten en pompen, helaas blijken deze niet altijd over voldoende water te beschikken.
De oude waterput welke destijds werd dichtgemaakt wil men nu restaureren omdat hier voldoende drinkwater voor 12 families beschikbaar is.  Vroeger diende deze put voor het hele dorp. Na een reünie met de 12 families willen we deze mensen wel verder helpen met de aankoop van materiaal, het werk doen ze zelf. Deze waterput kunnen we financieren met het geld van Toeristen zonder vakantie.

We passeren een familiebakkerijtje, waar moeder met drie dochters broodjes bakken voor de hele familie.

Sinds maandag hebben we versterking. Een kersverse Anne komt ons team vervoegen. Ze gaat samen met ons  14 dagen de verschillende comunidades bezoeken om de noden van de families en de gehandicapte kinderen met eigen ogen te bekijken.

De eerste dag gaan we het bed afleveren bij Geaconda in Cuajiniquil.
Met een goed gevoel en een dankjewel verlaten we het dorp, project 1 is afgerond.

We bezoeken samen de rampla bij Ramon. Moeder is zo gelukkig dat ze al meteen een bloemen-kruidentuintje heeft aangelegd langs de nieuwe WC route.

We bezoeken Bayron, en bekijken nog maar eens de erbarmelijke toestand van het huisje van de familie.
Bayron is ijzersterk, ook al is het bed gebarricadeerd, staat het met een paar schokken in het midden van de kamer.  En hoe denk je dat het er hier uitziet als het gaat regenen?

Een bezoek aan Los Pipitos in Darío brengt enige duidelijkheid over hoe ze hier samen met de ouders en een fysiotherapeut werken met de gehandicapte kindjes.
De toestellen zijn zeer primitief maar hebben hetzelfde doel voor ogen als bij ons.
Er wordt flink geoefend met de kindjes.
Ondertussen krijgen andere ouders in hetzelfde lokaal uitleg over het menselijk lichaam en het brein.

Las Palomas, een bezoek aan twee broertjes met mentale achterstand.
De woning, een kleine schuur, midden in het veld. Vader hoedt de koeien, heeft al een hele tijd geen salaris meer ontvangen.

We hebben deze week een afspraak in het schooltje van San Agustin,hoog in de bergen. Nadat de kinderen van de lagere school hun eten hebben gekregen, betaald door de regering, en bereid door enkele moeders, kunnen we aan onze activiteit beginnen. Doel: educatie aan ouders via ergo en spelactiviteiten met hun kinderen die ze thuis ook kunnen doen.
10 van de 12 kinderen, vooral met visuele problemen doen mee met kleuren, knippen, spelletjes. We krijgen hulp van verschillende leerkrachten, het is echter de bedoeling dat ook jongeren zonder werk als vrijwilligers gaan participeren.
Na enige aarzeling en een leuk liedje van Anne durven ze stilaan meer mee te doen.
Het is de eerste keer dat zoiets voor deze kinderen wordt georganiseerd en na het vragen van de bevindingen aan ouders en leerkrachten blijkt toch wel dat iedereen heeft genoten.

Onderweg in Payacuca passeren we een familie met drie gehandicapte zonen, ook hier is de toestand schrijnend.

Vandaag vrijdag passeren we nog even langs het Minsa (Ministerie van Salud)
We stellen Anne voor aan de Directie.

Vrijdagavond, we maken plannen voor het weekend, we moeten ervan profiteren nu we een jeep ter beschikking hebben.
Waarschijnlijk wordt het een bezoek aan  Selva Negra, een natuurgebied op enkele uren hier vandaan. Voor mij (Anne) zijn het reeds 5 indrukwekkende en beklijvende dagen geweest. Opnieuw stel ik vast dat je maar kan 'spreken over' als je complete onderdompeling en inleving hebt ervaren in deze Nicaraguaanse context! En met Rina en Gerard als ervaringsdeskundigen erbij is dit een heerlijke luxe!

Anne, Gerard en Rina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten