maandag 11 augustus 2014

Belgen op bezoekDe eerste werkdag na ons bezoek aan Costa Rica werd ik blij verrast met een heerlijk etentje, bereid door de collega's, een cadeautje voor mijn verjaardag.

In Montaña Grande, evenals in Los Manguitos heeft Chico mooi werk geleverd.  Intussen zijn de   buitenkeukens gereed, gebouwd voor Damiaanactie.


Bram en Kris uit Lommel zijn aangekomen, ze gaan een film maken van de diverse projecten.
De eerste keer met ons mee mogen ze achterop.
Een andere keer nog meer comfort!
Intussen hebben 8 kinderen welke orthopedische schoenen nodig hebben een onderzoek gehad  in het ziekenhuis van La Trinidad.
We namen contact op met een gespecialiseerde schoenmaker die eerder in hetzelfde ziekenhuis werkte. De metingen gebeurden in open lucht.
Vorige week werden de schoenen afgeleverd in de kinézaal in Terrabona.
We zorgen zelf voor het transport van de schoenen voor drie kinderen welke echt veraf wonen.
Bij twee kinderen moeten de schoenen nog worden aangemeten.

Dit project werd gerealiseerd met de opbrengst van de "Fuif van Corazones Unidos"  in Leuven en met een bijdrage van enkele vrienden. 

Met de diverse perforators van Martine ponsen de kinderen eerst de figuurtjes uit het papier, waarna ze in vakjes op volgorde worden geplakt, een leuke bezigheid en tevens een oefening voor de fijne motoriek.
Ongelooflijk hoe Bayron zicht uitleeft, dankzij de enorme inzet van de mama kan hij twee keer in de week naar de kiné komen en maakt hij goeie vorderingen, een heel verschil in plaats van al jaren opgesloten te zitten in zijn bed.


Ook deze maand hebben weer een transport met zeven kinderen die een medisch onderzoek ondergaan bij Los Pipitos

Er komt zicht op de lang verwachte prothese voor twee jong volwassenen.  Ze wachten reeds meer dan een jaar. We kunnen eindelijk een afspraak maken in een ziekenhuis in Managua.
1 persoon blijft in het ziekenhuis en volgt een revalidatieprogramma van een week.
de andere reist op en neer en krijgt afspraken voor drie consultaties. Zijn prothese is nog goed maar moet alleen opnieuw worden aangepast. Corazones Unidos verzorgt het transport dat deze mensen niet kunnen betalen. Alle andere kosten zijn voor rekening van de OverheidBij drie families konden we weer een aangepast bed installeren.


"Campesinos por Campesinos" heeft een programma gelanceerd voor families welke geïnteresseerd zijn om hun eigen groenten te telen.
Hier zien we radijsjes, broccoli, salade, munt, en rode biet.
Een kleinschalig project, op een eenvoudige manier niet alleen groenten telen maar ook consumeren. De speciale teelaarde werd geleverd door het project, de mensen krijgen een opleiding hoe ze groenten kunnen telen, onderhoud, bescherming van de tuin tegen loslopende dieren. De stenen zijn geen probleem, Nicaragua is een grote steenhoop!De tomaten oogst is ondanks de grote droogte toch gelukt in Los Manguitos. De velden liggen in een vallei en konden ook nog besproeid worden.
Deze coöperatief heeft geluk.
Door de grote droogte reizen de prijzen de pan uit. Terwijl de prijs van 1 libra tomaten vorig jaar 10 cordobas was, kosten deze nu meer dan het dubbel.
Ook de bonen zijn duur, de regering heeft daarom een campagne georganiseerd waarbij ze bonen aanbieden aan de helft van de winkelprijs. De mensen staan aan te schuiven om hun voorraad in te slaan.
De callala's, een heerlijke vrucht waar men fruitsap van maakt.Na het bezoek van Dr. Toon aan België, een vergadering betreffende MoNiCare.
Nieuwe ideeën werden doorgesproken.Vorig weekend hebben we via Mina El Lemon een traject verkend, richting Leon.
De vulkanen zijn nooit ver weg en het terrein is redelijk vlak.


Jong geleerd is oud gedaan, in dit geval jammer genoeg.
Sproeiers op het veld, samen met papa de maïs sproeien, voor bescherming is waarschijnlijk geen geld.

Zoals het klokje thuis tikt....
Geen opmerkingen:

Een reactie posten