dinsdag 12 februari 2013

De racebaan van RamónDario, 11 februari 2013

De racebaan van Ramón
Even 4 zakken cement bestellen en wat hulpmateriaal.  Daarna het materiaal  met een gehuurde pick up op laten halen en naar het dichtsbijzijnde busstation brengen. Bij het busstation alles afleveren, de helper-kaartjesknipper sjouwt alles achter in de bus, waarna het pakket vertrekt richting eindbestemming in de buurt van Terrabona. Een hele onderneming maar zo werkt het hier, we waren er zelf niet opgekomen.

Een paar dagen later is het zover, de aannemer-klusjesman heeft alles keurig afgewerkt, en dit voor ongeveer 6 aan werkloon. Ramón is in de wolken met zijn nieuwe racebaan, en ook de moeder straalt. Wat zullen zij kunnen genieten,... vooral wanneer het wat sneller moet gaan!

De sectorverantwoordelijken zorgen in hun sector dat er op een afgesproken tijdstip voldoende mensen aanwezig zijn om gegroepeerde intake gesprekken te organiseren.
Dat spaart tijd, mensen die door omstandigheden moeilijk op zo'n afspraak kunnen komen worden uiteraard bij hen thuis bezocht.
We spreken hier dan over de zwaarder gehandicapte kinderen waarbij het des te belangrijker is om de thuissituatie ook te bekijken. Meestal hebben deze kinderen en ouders nog andere noden die dan ook kunnen bekeken worden. Zoals, aangepaste verstelbare bedden met een speciale matras, toegankelijkheid van sanitaire voorziening verbeteren, aangepaste douches voorzien, aanpassingen aan rolstoelen uitvoeren , versleten of kapotte prothesen herstellen of vernieuwen enz...een hele waslijst.

Intussen wordt er ook een paar dagen op de computer gewerkt, om alle gegevens te verwerken. Wie gaat dat anders allemaal kunnen onthouden! Wel proberen we Armando zoveel als kan te betrekken bij dit werk om later zelf verder te kunnen werken met het systeem.

Angel, de verantwoordelijke voor Fans in Terrabona is al een hele tijd in de weer om materialen aan te kopen voor de schoolkinderen. Er worden prijzen aangevraagd en vergeleken en vervolgens arriveren de materialen in Terrabona. ( een lokaal vol! )
Op zaterdag helpen we bij het FANS project, met het samenstellen van de pakketten van  het schoolmateriaal. De gelukkigen worden gesponsord door padrino's in België.
Een hele klus om voor 240 kinderen het materiaal te verdelen.
Er zijn twee groepen, "de primaria en de secundaria" met elk hun eigen benodigdheden en hoeveelheden.
Zondagmorgen vanaf 9 uur worden de pakketten overhandigd, net op tijd om op maandag 4 februari met gloednieuw materiaal te kunnen starten op de eerste schooldag.

We krijgen bericht van Los Pipitos dat de geplande afspraak voor midden februari met een maand wordt uitgesteld, oef wat meer ademruimte!
We kunnen nu verder met alle gegevens te verwerken , daar kruipt heel wat tijd in.

De tekeningen voor het prototype bed zijn bij de schrijnwerker geraakt.
De goedgekeurde offerte ligt op tafel en de materialen kunnen worden besteld.
Met hand en tand (...nie gemakkelijk in het Spaans) wordt het ontwerp doorgenomen en alle details worden uitvoerig bekeken. Armando de schrijnwerker, (niet te verwarren met "onze" Armando) ziet het al helemaal zitten en kan bijna niet wachten op de juiste afmetingen van de matras om te beginnen met zijn werkzaamheden. Eerlijk gezegd hebben wij het daar ook moeilijk mee! Armando wil zelfs de gewenste kleur van het bed al weten!

Gisteren hebben Armando en Ik voor de Damiaanactie gewerkt.
We zijn er met de pick-up op uitgetrokken om voedsel te kopen voor de TB patiënten. De levensmiddelen worden bezorgd aan patiënten die hun behandeling strict opvolgen. Na uren wachten, en zoeken naar melk, kwamen we terug met een hele laadbak vol. Armando bleef boven in de laadbak tot dat we de stad Sebaco uit waren want er was ruime belangstelling voor de inhoud van onze laadbak.
We hebben alles naar de kliniek in Darío gebracht waar we deze namiddag pakketten gaan maken. Jong geleerd is oud.....
Ramón en moeder in actie tijdens hun eerste proefrit.


Twee handen op een buik


Gaat Don Angel hier letterlijk of figuurlijk door de knieen??

Vele handen maken ..........Wie het schoentje past trekke het aan!

Morgen, de eerste schooldag. Op de valreep nog even de rok
op lengte maken.


Hier een kwisvraag voor de techneuten onder jullie.
Wat is dit voor een ding?
In de volgende blog meer, reacties welkom!
1 opmerking:

  1. Gerard,

    Wij genieten elke keer van de nieuwe verhalen en foto's.
    Geeft de laatste foto een mooi beeld van een supermodern en veilig lasapparaat?

    BeantwoordenVerwijderen