zondag 25 augustus 2013

Veerle en Harm op bezoek



Darío, 24 augustus

Vorige week hebben we weer een paar dagen geholpen bij het FANS project.
We hebben schoolmateriaal bezorgd aan de school van La Ceiba, een klein schooltje, ver afgelegen met zeer arme kinderen.
Er gaat altijd een persoon mee van het Mined, Ministerie van Onderwijs om een woordje uitleg te geven en de kinderen te stimuleren om dagelijks naar school te komen.
De jongeren van Terrabona hadden weer een piñata meegenomen, deze keer waren de kinderen lang niet zo uitgelaten, heel voorzichtig werden de snoepjes bij elkaar geraapt.

De volgende school is Portrero San Antonio, hier zijn ze hevig enthousiast, ook in het spel met de jongeren en met juffrouw Ada op kop!
We worden aangenaam verrast met een middagmaal.

In het weekend komen Veerle en Harm, kinderen van onze vrienden op bezoek. We bezoeken samen een goudmijn, heel interessant om te zien hoe primitief hier nog gewerkt wordt. De grote Amerikaanse en Canadese bedrijven doen grondboringen op de tereinen van de lokale bevolking en liggen op de loer om de grond op te kopen wanneer dit voor hun interessant is.
Nu kan nog iedereen aansluiten bij een groepje lokale mensen om goud te zoeken in oude mijnschachten die niet meer rendabel zijn voor de grote jongens.
Met de schop worden gaten pgegraven op zoek naar een goudader.
Nadat er goud is gevonden volgt er thuis een heel proces. De stenen worden gemalen tot stof waarna men een product toevoegt in het water dat het goud isoleert van het stof.
Men bekomt een wit product dat moet verhit worden waarna de gele kleur van het goud verschijnt.
De mensen kunnen het goud bij een handelaar of rechtstreeks aan een juwelier verkopen.
Sommige weken vinden ze een paar gram, andere weken vinden ze niets. Ze moeten hier vele uren voor onder de grond doorbrengen, zonder veel verluchting, zonder helm. Waar is de tijd van het zwarte goud bij ons.

We komen langs Jinotega waar een optocht van studenten voorbij komt.

We hebben geholpen bij de voedselbedeling van Fundacion Damian.

Via het Minsa vinden we nog een rolstoel voor een blinde  jonge vrouw met syndroom van Down.

In Esteli bezoeken we op aanraden van Reninka de Koker, Los Pipitos en hebben contact met een schrijnwerker welke aangepaste stoelen maakt. Ongelooflijk wat die man klaar krijgt in deze werkplaats voor gehandicapten. We hebben weer wat inspiratie opgedaan.

Ook Veerle en Harm zijn af en toe gepakt door de armoede en primitieve omstandigheden waarin sommige families moeten leven, en daarbij nog de afstanden die vaak moeten afgelegd worden over moeilijk terrein.

De 22 kinderen met visuele problemen kunnen hun montuur volgende week laten aanmeten. We hebben vandaag een aanbetaling gedaan, alles is nu in gang gezet.

We hebben nog drie rolstoelen op de kop kunnen tikken in Matagalpa, deze kunnen we dinsdag gaan afhalen. Ook nemen we Mario mee voor het aanmeten van orthopedische schoenen.

Ondertussen komt er stilaan een einde aan de werken aan de uitrusting en de ruimte voor de fysiotherapeut. Nu gaan we met rasse schreden de opening tegemoet.
We proberen officieel te openen rond het begin van het schooljaar. Zo kunnen de leerlingen en leraren van Wico Campus TIO zien hoe hun geschonken geld werd besteed.
Deze week waren er 15 kinderen op consultatie, een mooi aantal als je bekijkt dat we nog niet in alle comunidades hebben uitgenodigd. Tot nu toe is iedere week de wachtzaal goed gevuld met kinderen en dat was ook de bedoeling.

Gisteren, een vergadering met de fysiotherapeut en Armando, we maken een planning op van de werkzaamheden tot eind 2013.
We brainstormen nog even over de coördinatie van het werk met het oog op 2014.

Veerle en Harm zijn weer vertrokken, hierover volgende week meer....










De leerkrachten ook in hun nopjes!









Nonkel Bob en tante......


De voorzitter van het oudercomite doet ook een woordje

Didactisch materiaal, papier, woordenboeken, wandplaten...
meer dan welkom

Enkele leden van het jongerencomite Terrabona steken een handje toe

Verse mais, een lekkernij voor de plaatselijke bevolking
maar..niet geschikt voor gevoelige magen!


Op ambachtelijke wijze worden er stenen gemalen tot fijne poeder
om mogelijk een paar stofdeeltjes goud te vinden.


Harm zet een goudklompje op de gevoelige plaat


De monsters worden op een deskundig
verpakt voor verder onderzoek



De wereldreizigers!


De overhandiging van een voedselpakket voor een TB- patiënt

Dolgelukkig met de nieuwe ( 2 de handse ) rolstoel, zo te zien erg comfortabel
want ze viel onmiddelijk in slaap


zondag 11 augustus 2013

Voor elke school een grote piñata

Darío, 11 augustus 2013

Het is half tien in de morgen, en al drukkend heet. Een teken dat de regen niet meer lang op zich laat wachten.... zeggen ze hier.

Deze week, een afwisselende week met het Fansproject en met de eerste powerpont presentatie samen met de ouders van gehandicapte kinderen.

Samen met J.U.T. (Jovenes Unidos Terrabona) en Don Angel (verantwoordelijke van het Fans project) bezoeken we de lagere school van Ocotillo en de school van El Rincon.
De ambulance volgeladen met schoolmateriaal kruipt langzaam omhoog naar de ver en hoog afgelegen dorpen.
Ook een paar mensen van het Ministerie van Onderwijs gaan met ons mee.
Eerst wordt het schoolmateriaal overhandigd, een pakket aan de leerkrachten, landkaarten, stiften, lijm enz...schriften, pennen en ander materiaal aan de kinderen.

Daarna is het de beurt aan de jeugd van Terrabona, nadat ze geholpen hebben bij het uitdelen van het schoolmateriaal gaan zij zorgen voor wat animatie.
Voor elke school hebben ze een grote piñata meegenomen, een grote pop van papier.
Eerst wordt de broek van de pop volgepropt met snoepjes. Daarna wordt ze opgehangen, een keer op de speelplaats, de volgende keer in het schoolgebouw, wegens te veel modder.
De kinderen, leerkrachten of ouders krijgen om de beurt een stok en proberen de pop stuk te slaan, aangemoedigd door de andere kinderen.
Ondertussen wordt de pop omhooggetrokken zodat niet alles vanzelf gaat.
Als er eindelijk gaten in de pop verschijnen vallen de eerste snoepjes op de grond.
Wat zijn ze hier nog blij met een caramel!

Samen met Armando hebben we nog gewerkt aan zijn powerpoint presentatie. Ingewikkelde teksten geschrapt, en de presentatie voorzien van meer foto's.
Beelden zeggen hier meer dan woorden.
Er wordt een korte uitleg gegeven van wat een handicap inhoudt, de soorten handicap,
de mogelijke oorzaken, het verdriet en de acceptatie van de handicap, de reactie van familie en vrienden
De ouders zijn heel geïnteresseerd en vragen naar meer van deze bijeenkomsten.
Ook hebben we lokale jeugd uitgenodigd en maken een lijst van de jongeren welke geïnteresseerd zijn in het project en later eventueel willen meehelpen.

Onderweg komen we Jasser Antonio tegen. Hij heeft recent een oogoperatie gehad via Corazones Unidos. Het verschil mag gezien worden. En om het oog wat te ontspannen heeft hij er ook nog een blitse zonnebril aan over gehouden!

Op zaterdag hebben we de auto en profiteren ervan om naar San Jacinta te rijden.
We bezoeken de hervideros, kokende bronnen in het landschap van de vulkanen. (zie filmpje)
Lokale kinderen begeleiden ons en spelen gids.
Met de klei maken de kinderen beeldjes welke ze natuurlijk proberen te verkopen.
Ook doen we nog een blitzbezoek aan Leon waar we de Kathedraal en het museum van
Ruben Darío bezoeken. Ruben Darío, hier  alom gekend en geprezen voor zijn Poëzie, heeft hier een groot gedeelte van zijn leven doorgebracht.

Vandaag zondag, rustdag, de blog in orde brengen en op naar een nieuwe week!



De wagen volgeladen !!

























Jasser vóór en na de oogoperatie