woensdag 26 juni 2013

Enkele projecten klaar!



Darío, 23 juni 2013

De baño van Ramon is in de afwerkingsfase. Dit weekend wordt de deur gehangen en kan de baño officieel in gebruik genomen worden.
  
Bij Roghelio begint het ook aardig op te schieten. De voorbereidingen van de baño gebeuren bij Prosalud in de tuin.  Ter plekke wordt alles gemonteerd.
Beloning na gedane arbeid, een tortilla met cuajada (kaas)
Volgende week officiële opening van de baño!


Op naar Chaguite Grande, naar Alicia.
Ze krijgt stevige loopbaren, gesponserd met extra centjes uit België, waarvoor
HARTELIJK DANK!
Nadat alles is gemonteerd doet Alicia enthousiast haar eerste pasjes onder ruime belangstelling van de buren.

Zaterdagmorgen wordt er nog een kleine rampla gemaakt bij de voordeur van Roghelio, zo      
kan hij straks ook van de straatbeelden genieten in plaats van nog jaren in de duistere voorkamer achter de muur te zitten.
De broers moeten zorgen voor het aanmaken van beton zodat Francisco niet te lang moet stilzitten.

Roel en Ilse uit Overpelt komen enkele dagen op bezoek. We bezoeken samen de tapisserie in Matagalpa, enkele matrassen en rollen voor de kinézaal zijn al klaar.
We brengen een bezoek aan Felix Pedro en krijgen zijn oude te kleine rolstoel mee om een ander kind te helpen. 


Onderweg dagelijkse taferelen.






 















 Bezoek uit Overpelt

3 wasmachines in levende lijve

Jong geleerd is..........

maandag 10 juni 2013

Wico Campus TIO Overpelt, ''MUCHAS GRACIAS''


Dario, 9 juni 2013

Op zaterdagmorgen nemen we materiaal mee voor de baño van Rogelio.
Hier is men al druk bezig met de eerste steenlegging. De bekisting van de rampla kan ook al worden verwijderd en alles begint vorm te krijgen

De schoenmaker uit Matagalpa gaat met ons mee naar Terrabona.
Hier worden de orthopedische schoenen van 13 kinderen aangemeten.

De baño van Ramon begint stilaan vorm te krijgen, niettegenstaande de felle regenbuien heeft de aannemer flink week geleverd.

Maandag een pechdag, ik lig ziek te bed met hevige maagkrampen. Na wat kantoorwerk vertrekken Armando en Gerard richting Terrabona. Ze komen in een hevige regenbui terecht, kunnen niet meer over de laatste rivier met de moto.
Gelukkig is Dr. Toon in Darío en kunnen de twee verzopen katten door de chauffeur worden opgehaald, de motor moeten ze achterlaten.
Het is stikdonker als de mannen door het water moeten, hand in hand om niet meegesleurd te worden. Blij dat ik even ziek was, ik had sowieso een natte broek gehad.

De banden van de jeep zijn echt aan vervanging toe. In het regenseizoen heb je echt meer grip nodig op de weg, dus hebben we een afspraak in een garage in Matagalpa.

Verder deze week de halfjaarlijkse vergadering met Prosalud, met een heerlijk etentje achteraf.

De afspraak op donderdag met de schoenmaker wordt uitgesteld naar zaterdag. De brave man heeft drie paar schoenen vergeten te maken. We annuleren weer alle gemaakte afspraken met de families.

Op vrijdag rijden we met de kinesist naar Managua. Dankzij een bezoek aan het ziekenhuis waar Edwardo gewerkt heeft krijgen we een adres om tweedehands kine materiaal te kopen. We slaan onze slag en kopen prachtig tweedehands educatief speelgoed voor de kinézaal. 
Ook kunnen we in Managua ons visum weer met drie maanden verlengen, wat een geluk!
Onderweg naar huis wordt ons een miereneter aangeboden, de soep schijnt een lekkernij te zijn maar we stellen deze degustatie toch nog even uit en proeven liever een verse cocosnoot.

Op zaterdag bezoeken we verschillende werkplaatsen in Matagalpa om prijsoffertes te bekomen voor het maken van diverse kussens en matrassen voor de kinézaal.
Volgende week ontvangen we de definitieve prijzen zodat ook dit in gang kan worden gezet.

TIO Overpelt .....de eerste stap is gezet, dank zij de opbrengst van TIO on stage kunnen we aan de slag en proberen we een volledige kinézaal in te richten!
We houden u op de hoogte, maar alvast
EEN DIKKE PROFICIAT EN MUCHAS GRACIAS
aan Directie, alle leerlingen en leerkrachten van campus TIO Overpelt, namens Corazones Unidos voor uw spontane inzet!

Ook halen we de schoenen op bij de schoenmaker en bezorgen ze aan de families, een project van Corazones Unidos.
De schoenen van Bayron werden gesponsord door goede vrienden, een dikke mercie.
We zijn vertrokken om zeven uur 's morgens en terug thuis om acht uur 's avonds, moe maar voldaan!  Ook Armando heeft er al een paar vrije zaterdagen opzitten, maar is gelukkig en zegt dat we zeker allemaal "in den hemel komen" allé onze toekomst is tenminste verzekerd!

Ondertussen verandert de natuur en het wordt elke dag een beetje groener. De eerste bonen beginnen te kiemen, de mensen in de bergen hebben weer werk, dankzij de
dagelijkse stortbuien met fel onweer, ook dit moet je ook meegemaakt hebben!



Eindelijk water, de natuur komt tot leven

Een stevige fundering voor weer een mooi project
Door de regendruppels heen,de baño voor Ramon



Tweedehands speelgoed uit deVerenigde Staten
zo goed als nieuw.


Even geduld a.u.b.








Wie het schoentje past.....











zaterdag 1 juni 2013

"Een gevulde week"

Dario, 30 mei

Vorige week zijn we vooral bezig geweest met het uitnodigen van de kinderen welke een aangepaste rolstoel, orthopedische schoenen nodig hebben of  röntgenfoto's moeten laten maken. Ook voor 3 volwassenen welke een nieuwe prothese nodig hebben wordt een afspraak gemaakt.

We hebben een vergadering bijgewoond in Terrabona. Op deze vergadering waren de meeste leerkrachten van Terrabona, een afgevaardigde van het Ministerie van Onderwijs  en een afgevaardigde van de gemeente aanwezig.
De verantwoordelijken van het Fans project Angel en Carla gaven een uiteenzetting van het aantal leerlingen welke begunstigd worden door het Fansproject van Lommel.
De leerkrachten kregen een pakket schoolmateriaal mee (als beloning voor hun inzet)   en konden ook hun noden kenbaar maken.

Ook bezoeken we samen met Angel en Edwardo, de nieuwe kinesist van Corazones Unidos, reeds een deel van de kinderen welke met schoolmateriaal gesteund worden door peters of meters in België via het Fansproject.
We bezoeken enkele schooltjes en maken foto's van families en hun leefomstandigheden voor de mensen in België.
We leggen veel kilometers tevoet af en worden een stuk vergezeld door een lenige schooljuf. Het is flink benauwd met af en toe een bui.
Sommige jongeren willen niet op de foto, en ook de familie is onwennig.

Onderweg melden zich nog altijd nieuwe ouders aan met gehandicapte kinderen, dus maken we ook nog de nodige intakes voor Corazones Unidos, waar blijven deze kinderen toch vandaan komen?

Afgelopen weekend hebben we materiaal geleverd voor de baño en rampla van Rogelio.

Maandagmorgen vertrekken we om vijf uur 's morgens, op de hoek van de straat platte band met de jeep.
Na wat gesukkel zoeken we een mecanieker op die met aangepast gereedschap het vastgeroest reservewiel uiteindelijk los krijgt.
Na een behoorlijke vertraging kunnen we eindelijk naar La Trinidad vertrekken voor onze afspraak.
We nemen drie volwassenen mee welke een nieuwe prothese nodig hebben.
Ook nemen we 3 kinderen mee welke röntgenfoto's moeten laten maken.
Helaas bij aankomst blijkt het apparaat voor RX-opnamen al geruime tijd kapot te zijn, en rijden we met de kinderen naar het ziekenhuis in Matagalpa, daar konden ze dan weer geen röntgenfoto's maken van de rug van één van de kinderen. De vraag is, wanneer is dit toestel weer operationeel? De ziekenhuizen hier moeten de eindjes immers ook aan elkaar knopen.

Dinsdag zijn we vanaf half zeven weer de hele dag op pad met Don Angel, verantwoordelijke van het Fansproject.
We leggen weer de nodige kilometers af met veel stijgen en dalen in moeilijk toegankelijke gebieden, bekaf!

Woensdag vertrekken we om zes uur richting Terrabona. En ook deze morgen zit er weer een grote nagel in onze lekke band. Weer te laat dus, waardoor we 1 familie missen welke van heel ver moest komen en reeds terug naar huis is vertrokken als we op de afgesproken plaats aankomen.  Het probleem is dan met de meeste mensen niet gecommuniceerd kan worden, bij ons zouden we snel een telefoontje doen maar hier is dat anders.
We kunnen terecht met een eerste groep van 4 (5-1) personen bij "Familias Especiales" in Matagalpa. Dit is een centrum voor gehandicapte kinderen opgericht door de Zusters van Notre Dame de Namur. Ze hebben o.a. ook een sociale werkplaats waar rolstoelen worden aangepast voor gehandicapten, door gehandicapten. Een bewonderenswaardig project! Onder begeleiding van een verantwoordelijke worden de stoelen door een aantal gasten met veel geduld tot in de puntjes, afgesteld.
De geringe bijdrage die ze vragen is 500 cordoba per rolstoel, in totaal ongeveer 140 Euro voor 10 rolstoelen.  Op dit moment zijn er weinig kleine rolstoelen beschikbaar zodat we even moeten wachten tot we een volgende afspraak kunnen maken.
Dankzij de  sponsoring van mijn collega's kunnen we nu deze drie zwaar gehandicapte kinderen en Rogelio, een volwassene, aan een beter zitcomfort helpen.
Het zijn op de groepsfoto van links naar rechts Miguel, Rogelio, Felix Pedro, en Freddy, de rolstoelen zijn tweedehands maar wel in een veel betere staat dan welke ze thuis hebben.
We kunnen slechts 1 rolstoel meenemen, de rest halen we vrijdagmorgen op.

BEDANKT LIEVE COLLEGA 'S!

Vandaag is het moederkesdag in Nicarargua, dit betekent een halve dag vrijaf om de moeders eens extra in de watten te leggen.
Normaal hadden we weer afgesproken met Angel om families te bezoeken, maar het heeft de afgelopen nacht flink geregend en we besluiten om thuis te blijven, we hebben nog wat administratie te doen voor Fans en ook de Blog moet nog gemaakt.
Ook de jeep verdient een grondige schoonmaakbeurt.

Morgen hebben we een vergadering met de Directie waarin de laatste stand van zaken weer besproken wordt.

Zaterdagmorgen om zeven uur hebben we een afspraak in Terrabona met alle kinderen welke orthopedische schoenen nodig hebben. Een orthopeet uit Matagalpa komt de maten opmeten.

Het was weer een .... zeg maar "gevulde week" maar ze gaf ons ook weer heel veel voldoening!