zondag 17 februari 2013

Het kind is geboren!



Darío, 16 februari 2013

Na drie dagen kantoorwerk deze week, weer eens goed bijgewerkt, en nu op stap naar Monte Verde.
Ook hier weer enkele huisbezoeken.
De gezondheidsdienst van de overheid heeft in Monte Verde een medische post geïnstalleerd, een soort kinderheil waarbij de kinderen gewogen en gemeten worden en de evolutie in hun groeiproces in kaart worden gebracht.
Ondertussen is er in een ander schooltje een tandarts in volle actie, bezig met het trekken van tanden. Dit is de snelste manier om van de tandpijn verlost te geraken, van tandvullingen hebben ze hier in de bergen nog niet gehoord aldus de tandarts.

Op weg naar Caña de Castillo is het de beurt aan Armando om de uitlaat van zijn motor te verliezen, niet te verwonderen in dit onherbergzaam gebied.
Waarschijnlijk heeft Armando nu pas beslist om ons hier mee naar toe te nemen, het is praktisch niet te doen om in deze stenenmassa met de moto te rijden. We hebben al wat ervaring opgebouwd en geraken dan toch heelhuids bij het dorpje.
In noodgevallen, brengen de dorpsbewoners een zieke of gewonde met een brancard naar beneden, het is slechts .....2 uur lopen, zeggen ze en dat valt volgens hen nog mee.
Er staan zo' n 30 huisjes in het dorp, een enorm dorre streek, weinig bomen, veel stenen, en natuurlijk veel stof!  De natuur in dit gebied is erg verschillend met deze van de plaatsen waar we normaal werkzaam zijn.
We ontmoeten een familie met drie gehandicapte zonen. De dochter van 15 runt het huishouden, terwijl de ouders met één van de drie zonen op het veld werken, de twee andere zonen treffen we thuis.

Vrijdagavond stappen we nog binnen bij de optieker in Sebaco, een stadje in de buurt van Terrabona, deze zaak heeft reeds vaker samengewerkt met Los Pipitos.
Op verzoek van Corzazones Unidos in België vragen we informatie betreffende het organiseren van oogmetingen en de kostprijs van een montuur met aangepaste glazen.
Afhankelijk van de diagnose die de specialisten van Los Pipitos stellen kunnen we pas het aantal kinderen, die in aanmerking komen voor een bril, juist inschatten. De oogmetingen voor de kinderen zijn gratis.

Het kind is geboren! Na veel overleg, metingen en wijzigingen is het prototype bed klaar.
Men werkt hier toch heel anders dan bij ons, we zijn er al een beetje aan gewoon geworden!
We hebben behoorlijk moeten communiceren hoe we de duim en de feet van hier met de meters en centimeters van bij ons op elkaar konden afstemmen.
Armando, de schrijnwerker, heeft heel goed zijn best gedaan, en is samen met ons fier op het eindresultaat.
Het bed staat bij ons op het terras, in afwachting van de matras.
Een geschikte matras vinden is hier niet vanzelfsprekend. We zijn al op verschillende plaatsen geweest voor info en wachten nog op een voorstel. De matras moet waterdicht zijn, een goed ligcomfort hebben, omdat het kind niet alleen slaapt in het bed, maar ook moet kunnen relaxen en spelen.
Wanneer alles compleet is gaat het bed verhuizen naar een eerste hulpbehoevend gezin. De plaats is al gereserveerd.

Ontwerp van "la cama cuna"



Ondertussen zijn we bezig met het ontwerp van een aangepaste buitendouche voor o.a. rolstoelgebruikers en kinderen met motorische problemen.
Volgende week hebben we een afspraak met een aannemer om de mogelijkheden ter plaatse te bekijken. Ook van dit project is het de bedoeling dat we een prototype bouwen.
Hopelijk krijgt dit alles navolging zodat het comfort en de leefomstandigheden van meerdere gezinnen kan worden verbeterd.

Zaterdagmorgen is er behoorlijk veel beweging in onze straat.
De vrouw van de Nicaraguaanse president heeft een campagne opgezet tegen de vervuiling van het milieu, en tegen het dumpen van afval en nog zoveel dingen meer. Alles gebundeld in een 20 pagina tellende brochure. Deze campagne werd in alle scholen gelanceerd en vandaag is er een optocht in de straten van Darío, de kinderen zijn vergezeld van leerkrachten en andere sympathisanten. De kinderen hebben zelf spandoeken en tekeningen gemaakt om duidelijk te maken dat ze bewust met de natuur willen bezig zijn. Benieuwd of er een vervolg komt op deze actie!
We horen van Toon dat men in de Managua al is begonnen met het beboeten van sluikstorters. Het stadsbestuur heeft een aantal plaatsen aangewezen waar vrij gestort mag worden. Het scheiden van afval is hier voorlopig nog een toekomst droom.




Ik zal niet vlug warmlopen!

Rina...en nu?

Mensen van de overheid in actie tijdens consultatie.



Fijne momenten.


Ik kan er echt niets aan doen!!




Hier ga ik mijn nestje maken!

Kom dat tegen, een corazon, dat is pas een
mooie moedervlek!





Nog veel werk aan de winkel!!










Na veel vijven en zessen!!

Het eindresultaat